Ara
Close this search box.

Koçluk Seansı ve BuCo Seans Akış Modeli A.N.L.A.

“Koçluk; İnsanın içindeki farklı enerjileri, kendisi için hayal edebileceği en doğru yere götürmeyi seçtiği kıymetli bir yolculuktur.”ICF

Peki Bu Yolculuk Nasıl Başlar?

ICF tarafından koçluk, danışanın kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte bir ortaklık ilişkisi olarak tanımlanmaktadır.

Standart bir koçluk seansı da ilk görüşme ile başlar.

İlk görüşme tanışma/ uyum seansıdır. İlk görüşmede koç ve danışanın birbirini tanıması, koçun danışanın ilerlemek istediği konuları ve süreçleri öğrenmek ve seans akışını tasarlamak için sorular sorması şeklinde ilerler.

Danışanın hedefleri, geliştirmek istedikleri konular konuşulur. Görüşmenin sonunda koç ve danışan bundan sonraki süreci, danışanın hedeflerine göre hangi sıklıkla nasıl görüşeceklerini planlarlar.

Standart bir koçluk seans akışı aşağıdaki adımları takiben ilerler;

  • Danışanın gündeminin belirlenmesi
  • Beklenti ve hedefler
  • Konunun derinine inilmesi
  • Kazanılan farkındalıklar ve planlanan aksiyonlar
  • Seansın özeti ve değerlendirmesi

Standart seans akışına paralel olarak yapılandırılmış BuCo seans akış modeli A.N.L.A. modelinin adımları ise aşağıdaki gibidir;

A: Açık Alan Yarat

N: Nasıl’a Odaklan

L: Liderlik Et

A: Aksiyonda Mutabık Kal

Açık alan yaratmak koçun her seansa başladığında yapması gereken sürdürmesi gereken konumudur. ICF yetkinlikleri ve tanımlar ile danışan seansın ilerleyişi hakkında bilgi sahibi olur. Koç danışanın gündemini belirlemesini ister, seansın akışı danışanın çizeceği çerçeveye göre ilerler.

Nasıl’a odaklanmak yansıtmalar ve geribildirimler ile desteklenen bir keşif sürecidir. Danışanın bulunduğu noktayı, ulaşmak istediği yeri, hedeflediği gelişim odağını bunun onun için önemini merak ederek devam eder.

Liderlik akışa ve sürece liderlik etmektir ve danışanın engellerini fark etmesine ve alternatif yollar düşünmesine olanak sağlayan bir ilerleyiştir. Koç çeşitli koçluk araçları ile akışı kolaylaştıracak veya derinleştirecek yöntemleri danışan ile paylaşabilir.

Aksiyonda mutabık kalmak, danışanın seans başında istediklerini ne ölçüde aldığını ve seanstan ne ile ayrıldığı, hedeflediği aksiyonlarını netleştirmesi ve kazanımları hakkında farkındalıklarını tekrar eden süreçtir.

Koçluğun özü danışanın çeşitli farkındalıklar edinmesi ve bu farkındalıkları gerekli aksiyonlara dönüştürerek geliştirmek istediği konu ve alanlar üzerinde ilerlemesidir.

Her görüşme o gün konuşulanların, edinilen farkındalıkların ve hedeflenen aksiyonların bir özeti ile sonlandırılır. Danışanın seanstan ne ile ayrıldığı önemlidir ve elde ettikleri ile ne gibi aksiyonlar alacağını detaylı bir şekilde netleştirmek seans sonunda kazanacağı son farkındalık olarak nitelendirilebilir.

BuCo Akademi A.N.L.A. modeli daha detaylı içeriği ile BuCo Koçluk Programı kapsamında öğretilen bir modeldir. Eğitim katılımcıları ilk modülden son modüle kadar A.N.L.A. modelini içselleştirir. Çeşitli uygulamalar ve çalışmalar ile pratikte sınır tanımayan interaktif eğitim içeriği ile yapılandırılmış seans akış modelini öğrenirler.

Benzer yazılar

Bir Avukatın Koçluk Yolculuğu

Koçluk Yolculuğu Podcast serisi 20. Bölüm’de konuğumuz BuCo Akademi mezunu Profesyonel Koç, Avukat Duygu Çetinbaş Söner. Bu bölümde, avukatlık mesleğinde koçluğun nasıl pozitif etkiler yaratabileceğini

Devamı >

Detaylı Bilgi

Detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurun.