Ara
Close this search box.

Acc Sınavı İçin Icf’in Uygulamaya Giren Son Değişiklikleri

Koçluk mesleğinde 25 yıldan fazla zamandır ICF koçluk mesleğinin altın standardı olarak kabul edilmektedir. ICF kurulmuş küresel bir koçluk örgütü olarak koçluk yoluyla dünyayı güçlendirme becerilerinin sağlanmasına liderlik etmektedir. Son yıllarda sertifikasyon süreçleri ve sınav değişiklikleri ICF ve ACC ile ilgili sıkça incelenmiştir.

ICF ve ACC Sertifikasyonu Nedir?

ACC bir kimlik belgesi olup Associate Certified Coach açılımı taşır. ICF veya Uluslararası Koçluk Federasyonu bu belgeyi sunmaktadır. ICF3 seviyesinde değerlendirilen kimlik belgesi sunarken ACC sertifikasyonu ilk seviye olarak tanınır. Bunun ardından PCC ve MCC gelmektedir. PCC sertifikalı bir Profesyonel Sertifikalı Koç olurken MCC sertifikası Master Certified Coach unvanını verir.

Koçluk mesleği gün geçtikçe daha karmaşık bir dünyada kalmak için artan gelişim gerektirmiş daha kapsamlı eğitime bağlı kalmıştır. Koçlar kendilerini sürekli güncel tutarak deneyimlerini büyütüp geliştirmelidir. ICF destekleyici çalışmalar yürüterek koçların gelişimini sürdürür ve onları akreditasyon, sertifikasyon ve lisanslama yollarıyla tescil eder. Yetkin kişiler tarafından Uluslararası Koçluk Federasyonu veya ICF koçluk belgesi verilebilir. Bu dokumentasyon bir yetenek sertifikası olarak kabul edilir.

ACC Sınavı Nedir ve Kimler İçindir?

Yardımcı Sertifikalı Koç unvanını hedefleyen kişiler için ACC sınavı hazırlık için kullanılan bir test olarak bilinir. The ACC title requires candidates to complete a minimum of 100 hours of individual coaching sessions. 100 saatlik koçluk deneyiminden en az 75 saat ücretli koçluk oturumlarını kapsamalıdır. Bu seansları en az 8 farklı danışanla gerçekleştirmek zorunludur.

Kişilerin ACC sınavına katılmaları gerekli bir gereklilik olup Yardımcı Sertifikalı Koç unvanını almak isteyenler için geçerlidir. Sertifikasyon işlemini tamamladıktan sonra kişilerin diğer gerekli şartları tamamlamaları gerekmektedir. Kişiler ACC sertifikalı koçlar olabilirler eğer 100 saat bireysel koçluk deneyimi kazandırdılar. ICF’e ACC unvanı başvurusu alınan belge ile beraber yapılır.

ICF latest revisions to the ACC exam requirements have been implemented.

ICF ve ACC koçluk sınavı güncellemeleri yeni bir geliştirmedir. Kişiler ACC sınavına 18 Kasım 2024 tarihinden itibaren girerken bu güncellemeler hakkında bilgi sahibi olmalı. İşe yönelik kişiler belirlenen sınava katılmalıdır ancak PCC unvanı arayanlar ICF Değerlendirme Sınavına katılmak zorundadır. Türkçe dil seçeneği her iki sınav için de mevcut durumdadır. İCF ACC sınavı ile ilgili yapılan güncellemelerin bilinmesi gereken temel noktaları şunlardır.

  • The examination contains 60 questions which follow a multiple-choice format.
  • Her soruda 4 farklı yanıt bulunur.
  • Ancak sınav ortasında katılımcılar 10 dakika boyunca bir ara vermek üzere iki bölüme ayrılmıştır.
  • Sınav talimatları 2 dakikadır.
  • İlk bölüm 30 soru ve 39 dakikadır.
  • 10 dakika ara mevcuttur.
  • İkinci bölüm 30 soru ve 39 dakikadır.
  • Sınav süresi aradaki 10 dakikalık ara süresini içerir ve toplam 90 dakikadır.

Yeni Değişikliklerin Sertifikasyon Sürecine Etkisi

ACC sınavı koçluk sertifikasyon yenilikleriyle beraber yapılan değişiklikler araştırma konusu olmuştur. ACC sınavı koçluk bilgisini üç ana alanda değerlendirir ve bu yapılandırma koçluk sertifikasyon yeniliklerinden doğar. Sınav soruları ise bu alan etrafında şekillenmektedir. İlk alanda koçluk etiği yer alır. Bu bölüm mesleğin etik kuralları ve çıkar çatışmaları ile gizlilik ilkesi yasaları ve düzenlemelerini kapsar.

Koçluğun genel tanımı ve sınırları ikinci alandaki konuları kapsamaktadır. Bu bölümde koçluğun tanımı ve süreci tanımlanır ve koçlar ruh sağlığı uzmanlarına hangi durumlarda yönlendirme yapmaları gerektiği ve koçlukta ilerlemeyi engelleyebilecek ruh sağlığı sorunları tanınmalıdır. Son alan bu alanda koçluk yeterlilikleri ve teknikleri ve stratejiler ele alınmaktadır. Sınavda müşteriler ile anlaşma yapıp yapılmaması, ICF temel yeterlilik bilgileri ve Hedef belirleme plus motivasyon bilgileri ile koçluk teknikleri bilgileri konuları yer almaktadır.

Koçluk Yetkinliklerinde Güncellenen Standartlar

ACC açılımı Akredite Üye Koç olarak bilinmektedir. Koçlar ACC sertifikasına sahip olduklarında Temel Yetkinliklerde yeterliliklerini kanıtlamak zorundadırlar. ICF kuruluşu 1995 yılında koçluk endüstrisine 11 yetkinlik geliştirerek 25 yıllık destek sağlamıştır. ICF geliştirdiği bu yetkinlikler dünya çapında kapsamlı olarak geliştirildikten sonra 2019 yılında güncellendi. Listede günümüzde 8 yetkinlik bulunmaktadır.

ICF 2024 yılı ilk temel yetkinliğini etik kurallar olarak tanımlar. Bu yetkinlik mevcut ilişkilerdeki güvenilirliği müşteriler ve diğer kişilerle korumak için var. ICF’un koçlar üzerindeki etik kurallarını tanımlaması müşterilerin kimlikleriyle birlikte değerlerine, inançlarına ve geçmişlerine duyarlı olmayı gerektirir. Bu yetkinlik ICF’nin koçluk tanımını yansıtan bir biçimde ortaya çıkar.

ACC Sınavına Nasıl Hazırlanmalı? Yeni Değişiklikler Işığında İpuçları

ACC sınavına hazırlanan kişilerin en çok sordukları sorulardan biri ACC sınavına nasıl hazırlanılması gerektiğini anlamaktır. sorusudur. Sınav çalışmaya başlamadan önce ACC sınav gereksinimleri bilgisi edinmek çok önemlidir. Bir sınavcının etkili hazırlık yapabilmesi için hem sınavın yapısı hem de konu başlıkları hakkında kapsamlı bilgilere sahip olması gerekmektedir. Koçluk tanımı ve temel yeterlilikleri ile ICF etik kuralları açık bir şekilde bilinmelidir. Bu bilgilere sahip olmak sınava hazırlanmak için çok önemlidir.

Sınav hazırlığı esnasında etik kurallar önemli belgeler arasında yer alır. Etik kurallar, sertifikalı bir koçun danışanlarına ve koçluk mesleğine yönelik mümkün olan davranış standartlarını belirtmektedir. Örnek sınav sorularının incelemesi ve tekrar gözden geçirilmesi önerilmektedir.

ICF ACC Sertifikasyonu almak için gereken eğitim ve deneyim saatleri

Birçok araştırma bugün ICF sertifikasyon gereksinimleri ve eğitim süresi üzerinde yoğunlaşıyor. ACC sertifikası için en az altmış saatlik resmi koçluk eğitimi gereklidir. ACC için gereken eğitim ICF tarafından onaylı bir programdan alınmalıdır. Eğitim programını ICF tarafından tanınan başka bir kurumda da almak mümkündür.

Koçluk alanında en az 100 saatten fazla deneyime sahip olmak yalnızca eğitimle kalmamalı. Ücretli koçluk zamanı en az 75 saate eşit olmalıdır. Sertifikasyon sürecinde mentor koçluğu önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Koçların ACC sertifikası alabilmesi için 10 saatten fazla mentor koçluğuna katılması zorunludur.

ACC Sertifikasının Koçluk Kariyerine Katkıları

ACC sertifikası ACC koçluk kariyerinde önemli bir rol oynamaktadır. ACC sertifikası sahibi olmak koçluk kariyerine adanmış kişiler için çok yönlü avantajlar sunmaktadır. ACC sertifikası koçlara sunulan fırsatlar ve avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • ACC sertifikasına sahip koçlar kariyerleri için önemli fırsatlar yaratır ve güvenilirliği artırır.
  • ACC sertifikası koçluk alanında birçok kapıyı açar. ACC sertifikası sahibi koçlar iş pazarda rekabet güçlendirmeye devam ederken hem müşterilerini genişletir hem de kurumlarda çalışma imkanlarını artırır.
  • ICF topluluğu koçlara erişim sağlayarak ACC sertifikasına sahip koçlara koç ağına giriş imkanı vermektedir.

ICF etik kuralları ve kriterleri ACC sınavını yönetmek için tanımlanmıştır.

ICF’nin etik kuralları açıklamak için ICF profesyonellerine ve Uluslararası Koçluk Federasyonunun temel değerlerine uygun etik ilkeler ve davranış standartları belirtmektedir. ICF için temel koçluk yetkinliklerinin ilkeleri etik davranış standartlarına uyum sağlamaktır. ICF’nin etik kuralları şu şekilde açıklanmaktadır:

  • ICF’nin temel değerlerine ve etik ilkelerine uygun davranış standartları tanımlanmıştır.
  • Etik yansıtma süreçleri karar verme ve eğitim yönlendirmesine hizmet eder.
  • ICF koçluk standartlarını korurken karar verme süreci etik davranış incelemesi ile gerçekleşir.
  • ICF onaylı programlarda etik eğitiminin temelleri sağlanmaktadır.
  • ICF’nin koçluk mesleğinin bütünlüğünün sürdürülmesi şeklinde açıklanmaktadır.

Benzer yazılar

Koça Neden İhtiyaç Duyulur?

Kişisel koçlar rehberlik hizmetleri sunarak bireyleri hayatlarının belirli hedeflerine ulaştırmaya yardımcı olur ve onların kişisel potansiyellerini ortaya çıkarmalarını sağlar aynı zamanda belirli dönemlerde karşılaştıkları zorlukları

Devamı >

Detaylı Bilgi

Detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurun.