Ara
Close this search box.

Koçlukta GROW Modeli

koçlukta grow modeli

GROW Modeli nedir?

Lider olmak ya da liderlik vasıflarına sahip olmak, insanların rutin yaşamlarında olduğu kadar iş dünyalarında da ihtiyaç duydukları bir şeydir. Bazı bilim adamları, “liderlerin doğuştan geldiğini” söylerler ve bu bir dereceye kadar doğrudur, ancak bazı teknikleri öğrenerek ve bazı nitelikler benimseyerek de lider olunabilir. Bir liderin en önemli rolü, insanlara veya takıma ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için koçluk yapmaktır. Lider, insanlara veya takıma daha iyi kararlar vermede, ilerlemenin önünde engel teşkil eden sorunları çözmede, yeni beceriler öğrenmede ve kariyerlerinde nasıl ilerleyeceklerinde yardımcı olur.

Kanıtlanmış bazı teknikleri öğrenir, pratik yaparsanız ve içgüdülerinize güvenirseniz, harika bir koç ve lider olabilirsiniz. Bu yazımızda size iyi bir lider olmanıza gerçekten yardımcı olacak GROW koçluk modelinden bahsedeceğiz.

GROW modeli (veya süreci), temelinde hedef belirleme ve problem çözme için geliştirilmiş basit bir yöntemdir.

Model ilk olarak 1980’lerde performans koçu Sir John Whitmore tarafından geliştirilmiş ve 1980’lerin ve 1990’ların sonundan bu yana kurumsal koçlukta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Koçlukta GROW Modeli Nasıl Yürütülür?

Model günümüzde koçluk seanslarında ve eğitimlerde yaygın olarak kullandığımız bir modeldir.
GROW Modeli, koçluk veya mentorlük süreçlerinizi yapılandırmak için basit, dört adımlı güçlü bir çerçevedir.


GROW, şu anlama gelen bir kısaltmadır:

Amaç, Gerçek, Seçenekler ve İrade

GROW modelini pratik olarak uygulamak için bir örneği ele alalım; Gelecekte bir tarihte tatil için bir ziyaret noktasına gitmek istiyorsanız, öncelikle nereye gideceğinize (Hedef) ve bulunduğunuz yerin (şimdiki realiteniz) ne olduğuna karar vermeniz gerekir.

Grow modeline göre, sonrasında karar verdiğiniz konuma ulaşmanın çeşitli yolları ve araçları (seçenekleri) gözden geçirip, son aşamada ise iradeyi oluşturarak, yolculuğa çıkma konusunda taahhütte bulunacak ve yolda karşılaşabileceğiniz engellere kendinizi hazırlarsınız.

Modelin adımları;

GROW’un her türlü koçluk seanslarında ve uygulamalarında önerilen soru sıralaması dört ayrı başlığı izler;

  1. Amaç (Goal) belirleme; seans için hem uzun, hem de kısa vadeli.
  2. Gerçeğin (Reality) kontrolü; mevcut durumu incelemek için.
  3. Seçenekler (Options) ; alternatif stratejiler ya da hareket biçimleri.
  4. Ve son olarak; bunu yapma İradesi (Will).

GROW ipuçları;

G-R-O-W modelini bu kadar etkili yapan çerçevesinin esnek olmasıdır.

Modeli başarılı bir şekilde kullanılmanın anahtarı, öncelikle “G”yi (hedef) incelemek için koçluk alan kişi kendisi için hem ilham verici hem de zorlayıcı bir hedef  belirleyene kadar yeterince zaman ayırmaktır.

Ve ardından sezginize göre, gerektiğinde hedefe geri dönmek de dahil olacak şekilde sıralama içinde esnek bir şekilde hareket etmektir.

Bir koç olmak istiyorsanız veya zaten bir koçsanız, ekip üyelerinin performanslarını geliştirmelerine ve organizasyonun tanımlanmış amaç ve hedeflerine ulaşmalarını planlamalarına yardımcı olmak için GROW koçluk modelini kullanabilirsiniz.

BuCo Akademi olarak İş Hayatında Yüksek Performans için Koçluk Programı içeriğinde BuCo Akademi tarafından geliştirilmiş olan ANLA Modeli’nin yanı sıra GROW modeli ve GROW modeli ile koçluk uygulamaları ile katılımcılarını bilgi ve deneyim olarak ileriye taşıyacak grup çalışmaları, değerlendirme araçları, ödevler, uygulamalar, workshoplar, geribildirim toplantıları ve danışmanlıklar ile mentorlük de sağlayarak fark yaratan doğal ve keyifli öğrenme platformu sunuyoruz.

Kaynaklar;

http://studylecturenotes.com/john-whitmore-grow-model-a-coaching-mentoring-process/

https://www.coachingcultureatwork.com/wp-content/uploads/The-GROW-Model.pdf

Kitap: Sir John. Whitmore- Performans için Koçluk

Benzer yazılar

Detaylı Bilgi

Detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurun.