Ara
Close this search box.

ICF Koçluk ve Etik Kurallar: Profesyonel Standartların Önemi

Son yıllarda teknolojik gelişmelerinde artması ile beraber tüm dünyada bilinen ICF sıklıkla araştırılmaya başlanmıştır. Uluslararası Koçluk Federasyonu olarak bilinen ICF koçluk sektöründe 28 yıllık geçmişi bulunmaktadır. Üyelerine güvenirlilik sunan ICF 2021 yılında ekosistemi yansıtan yeni görsel marka lansmanı gerçekleştirerek dünya çapında çalışmalarını sürekli olarak geliştirmek amacı ile yaratılmıştır.

ICF Nedir? Koçlukta Etik Kurallar ve Profesyonel Standartlar

ICF koçluk alanında liderlik gösteren global bir kurumdur. Açılımı Uluslararası >Koçluk Federasyonu olan ICF küresel anlamda en çok tanınan bağımsız bir akredite programı sunmaktadır. ICF unvanı eğitim ve deneyim gereksinimlerini karşılayan, mesleki anlamda standartları belirleyen ve koçluk yetkisini tam anlamı ile uygulayan profesyonel kişilere verilmektedir.

Koçluk mesleği gelişen toplumların ayrılmaz bir parçası olmaktadır. Bu anlamda her ICF üyesinin en yüksek profesyonel anlamda koçluk kalitesini temsil ettiğini belirtmektedir. ICF’nin misyonu koçluk mesleğinin küresel gelişmede öncülük etmesi için var olmaktadır.

ICF profesyonel koçluk standartlarını belirlemektedir. Fakat bunun yanı sıra tüketicilere etik şikayetlerin iletebileceği bir platformda sunmaktadır. ICF’nin temel değerleri etik kurallarını tanımlamaktadır. Etik davranış standartlarına uyum sağlamak, ICF koçluk yetkinliklerinin ilkini açıklamaktadır. Buna göre ıcf etik kurallar şu şekilde açıklanmaktadır.

– ICF’nin temel değerleri ve etik kuralları ile belli bir düzeyde tutarlı davranış standartlarını belirlemek,

– Etik yansıtma, karar verme ve eğitim süreçlerine rehberlik etmek,

-ICF Etik Davranış İnceleme süreci ile birlikte koçluk standartlarını koruyarak ve anlaşmazlık durumlarında karar vermek,

– ICF onaylı programlarda etik eğitimi için temel sağlamak, ICF’in ve koçluk mesleğinin sürdürmesine hizmet etmektedir.

ICF Etik Kurallarının Koçluk Mesleğindeki Yeri ve Önemi

Her meslek için etik kurallar neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirlemektedir. O meslek ile ilgili birtakım davranış kuralları oluşturan, ve bu mesleğe sahip kişilerin davranış kurallarına uymasını sorunlu kılan ilkeler bütünüdür. Etik kurallarının koç mesleğinde büyük yeri bulunur. Özellikle etik kurallar koçlar için bir yıl gösterici niteliğinde olmaktadır. Bununla beraber koçlar uygulama esnasında karşılaşacakları ikilemlerde çözüm için bunların üstesinden gelmesine yol gösterici, olarak koçları da güçlendirmektedir.

Koçluk mesleğinde etik kurallarının önemli olmasının diğer bir nedeni ise kalite ve profesyonelliği garanti etmesidir. Koçluk anlayışı uygulamalarının ülkemizle beraber tüm dünyada hızla yaygınlaşarak önemi de artmıştır. Koçluk etiğinde uluslararası kabul gören iki temel bulunur. Bunlardan ilki Amerika Merkezli ICF tarafından yayınlanmış olan ICT Etik Kodu olmaktadır. Diğeri ise EMCC adı ile Avrupa Birliğinin desteklediği Mentoring& Coaching Council ve İngiltere merkezli AC kuruluşlarının öncülüğünde hazırlanmış Koçlar, Mentorlar ve Süpervisörler için küresel etil kodu olmaktadır.

ICF Etik Kurallarının Temel İlkeleri

Koçluk süresi boyunca uygulanması gereken prensipler etik kuralları olarak açıklanmaktadır. Bu anlamda etik kuralların önemi oldukça büyüktür. Koçluk ilişkisinde kaliteyi arttırmak, güven sağlamak amacı ile kurallar koyulmaktadır ICF etik kuralları şu şekilde açıklanmaktadır:

– Gizlilik ilkesi: Koçlukta gizlilik ilkesi koç ve danışan arasındaki konuşmaların tümüdür. Koçluk süreci ile alakalı koçlar üçüncü kişi ile hiçbir şey paylaşmamaktadır.

– Tarafsızlık. Doğruluk ve Koçluk alan kişiye karşı saygılı olmak gerekir. Koçların onların duygularını anlamaya çalışması bu noktada çok önemlidir.

– Doğruluk ve şeffaflık: Koçların danışanlarına karşı dürüst olması ve şeffaf bir ilişki kurmasını açıklamaktadır.

– Yetki Sınırları: Koçların yetki sınırını aşmaması gerekir. Terapi gibi hizmetler yerine danışanlarını her konuda yönlendirmelidir.

– Sorumluluk: Koç ve koçluk hizmeti alan kişiler arasında sorumluluklar açık bir şekilde belirlenmelidir.

– Sınırların Belirlenmesi: Koç ve koçluk hizmeti alan kişiler arasında sınırlar net bir şekilde belirtilmelidir.

– Koçlar mesleklerine önem vererek sürekli kendini öğrenme ve geliştirme çabasında olmalıdır.

Koç ve Danışan İlişkisinde Güvenin Önemi

Koç ile danışanlar arasında güven oluşturmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bu anlamda koç ve danışan güveni sağlanması için sağlanan güvenlik ilkesinin önemi şu şekilde açıklanmaktadır:

– Koçlar toplulukların bir arada kalmasına yardımcı olmaktadır.

– Kişiler arasında bağlar oluşturabilir.

– Başkasının beklentilerini karşılayacağı konusunda güven verir:

– Katılımı arttırır.

– Kişilerin yardım istemesine istekli olmalarını sağlamaktadır.

Gizlilik ve Mahremiyet: Etik Kurallar Çerçevesinde Verilerin Korunması

Koçluk sürecinde müşteriler koçlar ile paylaştıkları her şeyi müşteri ile koç arasında kalmaktadır. Müşteri ister ise kendisi ile ilgili bilgileri koçlar ile paylaşmaktadır. Etik kuralların temel ilkelerinden olan gizlilik ICF Uluslararası Koçluk Federasyonu etik kurallarında da belirtilmektedir. Bu nedenle profesyonel koç olan herkesin etik kurallarından gizlilik ilkesini benimsemesi çok önemli olmaktadır.

ICF Etik Kurallarının İhlali: Koçlar İçin Sorumluluklar ve Yaptırımlar

ICF etik kurallardan saparak etik olmayan uygulama ve davranışları araştırmak, incelemek ve bunlara uygun yanıtlar vermek için pek çok prosedür uygulamaktadır. Etik ihlalinin yaşanması durumunda ICF etik ihlal sonuçları kapsamında uygulanacak yaptırımlar şunlardır:

– Mentor koçlar ile çalışmak,

– Eğitim almak,

– Kitap okumak ve kazanımları içeren makaleler yazmak,

– ICF unvanının askıya alınması durumu,

– ICF üyeliğinin sona erdirilmesi gibi durumlar ile ICF sorumluluklar ve yaptırımlar uygulanabilir.

Profesyonel Standartların Sağladığı Güvenilirlik ve Tanınırlık

Koç ve danışan ilişkisinin temelini koçlukta etik değerler belirlemektedir. Koçlukta profesyonel standartlar güvenilirlik etik değerlerin uygulanması ile oluşabilir. Koçlar danışanlarına karşı güven ve saygıyı koruması ve etik standartlara bağlı kalarak dürüstlüğe de bağlılığını göstermesi gerekir. Kişilerin etik değerlere bağlı bir koç ile çalışması bilgileri gizli tutma konusunda kararlı olan, danışanlarına tarafsız bir şekilde yaklaşan, danışanların bireysel olarak deneyimlerine saygı gösteren ve iyi bir ilişki kurabilen bir koç ile çalışması anlamına gelmektedir.

ICF Etik Kuralları ile Mesleki Gelişim ve Sürekli Öğrenme

Koçluk ilişkilerinin güvene dayalı olarak kurulduğu ve ahlaki çerçevede yapılması gereken bir meslek olmaktadır. Koçların ICF etik kurallarına sıkı sıkıya bağlı olması gerekir. Bunun yanı sıra etik kurallar ile beraber kendini sürekli geliştirmesi de koçlukta sürdürülebilir başarı açısından çok önemlidir. Koçlar mesleki gelişim ve etik açısından kendilerini geliştirerek bir şeyler üretmekte ve bunu ancak çalışarak sağlamaktadır.

Etik Standartların Koçluk Mesleğinde Sürdürülebilir Başarıya Etkisi

Etik standartlara bağlı olan bir koç ile çalışmak aynı zamanda kişiler ile arasına sağlıklı sınırlar koyan, kararlarını, yaklaşımlarını etik değerlere uygun belirleyen ve çalışkan bir koç ile çalışmak anlamına gelmektedir. Bu anlamda etik ilkelere bağlı olan koçların danışanları koçların her zaman onların çıkarına uygun şekilde hareket edeceğini de bilmektedir. Ayrıca koçların kendi kimliğine saygı duyacağını ve oturumları gizli tutacağını da bilirler. Bu noktada etik standartlara uygun çalışan koçlar mesleğinde sürdürülebilir başarı sağlamaktadır.

ICF Etik Kuralları ve Gelecekte Koçluk Mesleğine Etkileri

Etik kurallarının her meslek açısından önemi oldukça büyüktür. BU anlamda ICF’nin belirlediği etik kurallara uygun koçluk mesleğini yürütmekte geleceğin koçluk mesleğine olumlu etkiler oluşturmaktadır. Etik değerler ve ilkelere uyan profesyonel koçlar müşteri ile güven ortamı oluştururken aynı zamanda etkili ve verimli iletişim de sağlamaktadır. Etik değerler ve ilkelere uyum sağlanması bu anlamda gelecekteki koçluk mesleğinin gelişmesine ve özellikle güven sağlamasına oldukça katkı sağlamaktadır.

Benzer yazılar

Koç Olmak İçin Neler Gerekli?

Deneyimli rehber tarafından sunularak tavsiye ve destek verilmesi profesyonel koçluk olarak tanımlanmaktadır. Profesyonel koçluk hedefler koymaya, çıktılar yaratmaya ve kişisel değişimi yönetmeye odaklanmaktadır. Son yıllarda

Devamı >

Detaylı Bilgi

Detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurun.