Ara
Close this search box.

Grow Modeli İle Koçluk: Hedef Belirleme ve Problem Çözme Teknikleri

Günümüzde yararlı olan farklı pek çok koçluk modeli bulunmaktadır. Bunlardan birisi olan GROW modeli koçluk uygulamalarında en temel modellerin başında gelmektedir. Etkinlik, anlaşılırlık ve farkındalık bakımından en etkili koçluk modeli GROW modelidir. Bu anlamda grow modeli nedir soruları ile sıklıkla karşılaşmaktayız.

GROW Modeli Nedir? Tanımı ve Koçlukta Kullanımı

Kişileri hem profesyonel hem de kişisel olarak geliştirmek amacı ile kullanılan ve hızlı bir şekilde büyüyen yöntemlerden birisi de şüphesiz koçluktur. Koçluk doğru uygulandığı zaman kişiler üzerinde psikolojik veya davranışsal bakımından önemli etkiler yaratmaktadır. Aynı zamanda koçluk hedef ve sonuçlara doğru ilerlemeyi kolaylaştıran bir çerçeve de sunmaktadır.

Koçluk modellerinden olan grow modeli koçluk ilk kez 1992 yılında Sir John Whitemore tarafından yayınlanmıştır. Koçluk sürecinin 4 aşamasını temsil eden bir kısaltma olmaktadır. Bunlar hedefler, gerçeklik, seçenekler ve ileriye doğru yol aşamalarıdır. Bu model koçlukta en sık kullanılan yöntemlerden birisi olmaktadır.

Grow modeli koçluk seansının tüm unsurlarını içeren bir modeldir. Koçluk danışanlarının koçluk seansı için hedef belirlemesine ve bu hedefe ulaşmak için karşısına çıkacak şeyleri düşünmesine ve bunlar için çözüm yolları üreterek beyin fırtınası yapmasına, son olarak da somut elemler üzerine kararlar almasına yardımcı olan bir koçluk yöntemidir.

GROW Modelinin Aşamaları: Hedef Belirleme Sürecine Adım Adım Bakış

Bir koçluk modeli olan GROW modeli hayalleri somutlaştırır ve motive edici bir duruma dönüştürür. En önemli yönü ise sorular sormasıdır. Burada amaç kişinin beklentilerini, hedeflerini ve potansiyelini ortaya çıkarmak ve eksiklikleri ile yüzleşmesini sağlamaktır. GROW modeli aşamaları 4 şekilde oluşmaktadır. BU aşamalar şunlardır:

– Goal (Amaç): Burada amaç kişilerin gerçekleştirmek istediklerine ve daha öncekilere odaklanmak olmaktadır. Bireylerin hedeflerine ulaşma yolu ile beraber yoldaki değerlendirme noktasının belirlenmesini içermektedir. Burada bazı sorular sorulur. Hangi hedefe ulaşmak istiyorsun? veya Hangi sonucu elde etmek istiyorsun? gibi sorular Goal aşamasında sorulmaktadır.

– Reality ( Gerçeklik): Bu aşama durumun keşfedilmesi ve bu duruma gerçekçi ışık tutacak olan bilgilerin toplanmasıdır. Burada problem çözmek önemli değil, önemli olan farkındalık yaratmaktır. Bu aşamada sorulacak sorular ise ”Amacınıza doğru herhangi bir adım attınız mı?” veya ”Şimdiki zamana kadar nasıl ilerlemeler kaydettiniz?” şeklindedir.

– Options (Seçenekler): Sürecin bu aşaması doğru çözüme ulaştırmak için olası davranış veya karar seçeneklerinin kişinin keşfetmesidir. Burada bireyler seçenekleri kendisi üretmektedir. Yine bu aşamada ” İlk adım ne olabilir?” veya ” Daha başka neler yapılabilir” soruları sorulmaktadır.

– Will (İstek): Son aşama olan Will aşamasında kişilerin hedefe ulaşma noktasındaki atacağı adımlardır. Ayrıca ortaya çıkacak engellerin araştırılması ve engellerin nasıl aşılacağının tartışılması gibi süreçleri de kapsamaktadır. Bu aşamada ” Nasıl devam edeceksin?” veya ”Şuan ne yapılması gerektiğini düşünüyorsun?” şeklinde sorular sorulmaktadır.

Goal (Hedef) Aşaması: Doğru Hedef Belirleme Teknikleri

GROW modeli Goal, Realty, Options ve Will harflerinin kısaltmasıdır. Fakat bu modelde T harfinin de eklenebileceği bilinmelidir. T harfi konu veya tema kelimesini temsil etmektedir. Bu da T-GROW modelini oluşturur. T konuyu, G hedefi, R gerçekliği, O seçenekleri ve W ise hedefe doğru ilerlemek için yapılacak eylemleri ifade etmektedir.

Koçluk seansını gerçekleştirmek grow modeli ile hedef belirleme aşamasını ele almak ile mümkün olmaktadır. Yani koçluk seansında sizlerden istediklerini nasıl almasını sağlayacağınızı anlamakla gerçekleşmektedir. Bu aşama koçluk seansında gelen danışana değer sunulmasına yardımcı olan oturumlar ilerlediğinde danışanın da odakta kalmasını sağlar. Ayrıca bu aşama kişilerin başarmayı çok fazla istediği ve ihtiyaç duyacağı desteği almasını da sağlamaktadır.

Reality (Gerçeklik) Aşaması: Mevcut Durum Analizi Yapma

Koçluk seansında reality aşaması kişilerin durumlarının bu noktaya nasıl geldiğini anlamasını sağlamaktadır. Bu aşamada koçun gördüklerinin sorguladığı ve danışanlarına tekrar geri yansıttığı aşamadır. Ayrıca danışanın tam olarak nerede olduğu ve bulunduğu durumun ona nasıl etki ettiğini anlamasını da sağlamaktadır.

Duygular hakkında konuşmak ve duygularda derinliklere inmek, aynı zamanda danışanların sezgilerini ve iç güdülerini anlamak da bu aşamada oluşmaktadır. Kişilerin gerçekliğini keşfetmesi koçluk seansının en önemli alanlarından birisidir. Bu durum iki tarafında farkındalığını arttırmaktadır. Koçlukta grow modeli kullanımı aşamalarından olan Reality aşaması danışanların kendisi ile ilgili şeyleri keşfettiği ve iç görüler kazandığı aşamadır.

Options (Seçenekler) Aşaması: Problem Çözme ve Alternatif Yollar Bulma

Options aşamasında danışanlar hedefine ulaşmak için yapılması gerekenler konuşulmaktadır. Hangi seçeneklerin uygun olduğu veya hangi seçeneklerin olduğu konuşulmaktadır. Ayrıca hangi seçeneklere erişilebilir olduğunu belirlemek ve problem çözme teknikleri de bu aşamada uygulanır. Bu aşamada koçun danışanı pek çok fikir ortaya atmaktadır. Bunlar ile ilgili fikir alışverişi yapılır.

Will (İrade) Aşaması: Hedefe Ulaşmak İçin Kararlılık ve Eylem Planı

GROW modelinde İrade aşaması koçluk seansının en önemli noktasıdır. Koçlukların amacı değişimi kolaylaştırmaktır. Bu aşamada Will aşaması devreye girmektedir. GROW koçluk modelinde bu aşama koç danışanların bir eylem kümesini belirlemesine ve bunlara bağlı kalabilmesine yardımcı olmaktadır. Burada seçenekleri iyileştirmek çok önemlidir. Bu seçeneklerin iyileştirilmesi veya netleştirilmesi danışanların hedefine ulaşmasında bazı adımların görselleştirilmesini sağlamaktadır.

GROW Modeli ile Etkili Hedef Belirleme: İpuçları ve Öneriler

GROW modelinde hedef belirleme stratejileri önemli aşamalardan birisidir. İlk adım neyi başarmak istediğinizi netleştirmek ve hedefin ölçülebilir ve ulaşılabilir olmasıdır. Etkili hedef belirlemede sorulacak soru ” Nasıl Yapılır” sorusudur. Bunun için öneriler şu şekildedir:

– İlk olarak hedefin ölçülebilir hale getirilmesi gerekilir.

– Daha sonra bir zaman dilimi belirlenmelidir.

– Son olarak da hedefin neden önemli olduğu yazılmalıdır.

Problem Çözmede GROW Modeli: Başarıya Ulaşmak İçin Stratejiler

GROW modelinde problem çözme yöntemleri oldukça etkili olmaktadır. Koçluk sürecinin temeli kişilerin hedef ve arzularını belirlemesinde yardımcı olmaktır. Diğer aşaması ise kişilerin gerçekliği fark ederek şu anda nerede olduklarını ve ilerlemeyi etkileyecek faktörlerin ne olduğunu anlamayı içermektedir. Özellikle burada kişiler durumun geniş bir değerlendirmesini ve mevcut durum analizi yapmaktadır.

Koçlar kişilerin ilerlemesi için çeşitli seçenekler üretmesine yardımcı olarak düşünmeyi teşvik etmektedir. Özellikle bu noktada kişilerin alternatif yaklaşımları veya çözümleri sunması ve düşünmesine yardımcı olmaktadır. Son olarak ise kişilerin bir eylem planı yada ileriye doğru bir yol oluşturmasına yardımcı olmaktadır.

GROW Modeli ile Bireysel ve Profesyonel Gelişim

GROW modeli hedefleri tanımada ve planları yapmada kapsamlı bir çerçeve rolü görmektedir. Kişiler GROW modellerinin adımlarını takip ederek hedeflerine açıklık getirebilir ve bunlara ulaşma yolunda pratik bir yol haritası izleyebilir. Ayrıca çalışanlara GROW modeli ile koçluk yaparken ekip üyelerinin kişisel gelişimini de takip edebilmektedir. Bireysel gelişim planları ile ekip üyelerinin tüm hedefleri, güçlü yanları ve yetenekleri belirlenmektedir.

GROW Modelini Koçlukta Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler

GROW modeli koçlukta uygulanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Dikkate alınması gereken noktalar şunlardır:

– İlişki ve güven oluşturmak koçlukta etkili olmanın en önemli noktalarından birisidir.

– Etkili koçluk açısından dikkate alınması gereken önemli noktalardan bir diğeri de beklentileri ve sınırları belirlemektir.

– Koçluk yaklaşımının en temel özelliklerinden birisi de etkin dinleme ve güçlü sorular sormaktır.

– Koçluk yapılacak kişiye geri bildirim ve destek sağlanmalıdır.

– Koçluk yaklaşımında esnek ve uyumlu olunmalıdır. Bu durum özellikle farklılıkları karşılamak için çok önemlidir.

Benzer yazılar

Koç Olmak İçin Neler Gerekli?

Deneyimli rehber tarafından sunularak tavsiye ve destek verilmesi profesyonel koçluk olarak tanımlanmaktadır. Profesyonel koçluk hedefler koymaya, çıktılar yaratmaya ve kişisel değişimi yönetmeye odaklanmaktadır. Son yıllarda

Devamı >

Detaylı Bilgi

Detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurun.