Psikolojide kullanılan terimlerden birisi de bilinçaltıdır. Sigmund Freud ilk defa bu terimi kullandı. Bilinçaltı zihnin parçalarını ifade eden kişilerin her saniyesel verilerini toplar ve bu bilgileri kategorize eder. Bu süreç kişilerin uyku halindeki dönemlerinde de sürmektedir. Bilinçaltı nedir tanımını bu şekilde yapabiliriz.
Bilinçaltı Nedir? Tanımı ve Kapsamı
Bilinçaltı bir kavramdır ki bu zihinsel süreçleri bilinç dışında gerçekleşebilecek durumu temsil eder. Sinerjik olarak çalışan bilinçaltı sistemi çok hızlı hareket eder. Korku veya sevinç gibi her türlü duygu insanlar bilinçli düşünmeden yaşarlar. Bu durum bilinçaltı olarak açıklanmaktadır.
Bilinçaltı psikanalizde ve psikolojide kullanılan bir terimdir. Duygu, istek, anı ve içgüdülerin bütünü bilinçsiz bir şekilde ifade edilir. Bir başka şekilde bilinçsiz zihnin bilinç tarafından algılanmayan kısmı olarak tanımlanabilir. Bilinçaltı insanların düşünmesine gerek kalmadan sürekli bilgi işleme ve depolama görevi görür. Zihin tarafından kaçırılan kalıpları algılayarak insan davranışlarını anlaşılamaz biçimde etkileyen güçler yaratır.
Bilinç ve Bilinçaltı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bilinç insanların karar alma süreçlerinin merkezini oluşturan bir alan olarak tanımlanır. Bireyler ters düşüncelerini kullanarak aldıkları kararları ve sundukları önerileri analiz eder. Bilinç insanlar için farkındalık, algı ve bilgiyi bir araya getiren merkezi bir yapıdır. Bilinçaltı bir bilinçdışı sistemdir ki bu sistem vücuttaki istemsiz kaslar üzerinde kontrol sahibidir. Bilinçaltı tüm olayları kaydeder ve ebeveyn karnından itibaren gelişmeye başlar. Bilinç ve bilinçaltı farkları bu şekilde tanımlanabilir.
Bilinçli davranışlar insanların toplam davranışlarının yüzde beşini oluştururken bilinçaltı davranışlar kalan yüzde doksanı yönetir. Bilinç ve bilinçaltı sürekli etkileşim halinde olmaktadır. Bilinçaltı her türlü otomatik insan davranışını yönetir. Bilinç kısa süreliğine akıldan ve hafızadan oluşurken bilinçaltı uzun dönemli bir süreçtir. Bilinç seviyesinde konuşma becerileri ve seçme yeteneği yer alırken hayal gücü ve yaratıcılık bilinçaltında işler.
Bilinçaltının İşleyiş Mekanizması: Nasıl Çalışır?
Bilinçaltı yaşanılan her şeyi kayıt altına almaktadır. Bilinçaltı işleyişi uyku sırasında da devam eder. Bilinçaltı, vücudun tüm aktivitelerini yöneterek travmalar, kişilik bozuklukları, rüyalar ve fobilerle bağlantılıdır. Freud açıkladığı bakış açısına göre insanların gerçek deneyimlere karşı korkuları ve bilinçaltına gönderilen korkuları bütün yaşam ve insan ilişkilerini şekillendiriyor.
Günlük yaşamda ödüllendirme veya cezalandırma yoluyla bireylerin düşünce ve davranışlarını bilinçaltı güçlendirir. Kişilerin zihinleri düşüncelerin çoğunu bilinçaltı ile yönlendirmektedir. Bu durum nedeniyle insanlar genellikle duygu ya da duygularına göre hareket eder.
Bilinçaltının Yaşam Pratiğimize Etkisi Nedir?
Psikolojinin çeşitli alt dalları içinde bilinçaltı önemli bir konudur. Beynin karar verme süreçlerinin çok düşünmeden çalıştığı bölgesine bilinçaltı denilmektedir. Bilinçaltı beyin büyük bir kısmını oluşturmakta ve günlük yaşamımızı ciddi şekilde etkilemektedir. Zihinsel aktivitelerin bir kısmı bilincimiz dışında gerçekleşmektedir. Bazıları ise bilinç altında gerçekleşir. Bilinçaltı unsurları kişilik özelliklerimize, duygusal tepkilere ve davranış biçimlerimize etki etmektedir.
Bilinçaltında kalan çatışmalar ve bastırılmış dürtüler çoğunlukla bilinçsiz kalarak bilinçaltında birikmeye devam eder. Freud’a göre insan davranışları ve kişisel gelişim anlamını kavramak bilinçaltındaki unsurların önemi devam ettirir.
Bilinçaltı Nasıl Programlanır ve Yönlendirilir?
- Olumlu olumlamalar kişilerin bilinçaltına etkili bir şekilde olumlu mesajlar iletmesi amacıyla kullanılan bir tekniktir. Bireyler güçlendirici sözleri kendilerine tekrar eder ve bilinçaltını olumlu düşüncelerle doldurur. Kişiler bilinçaltı olumlama tekniklerini kullanarak kendilerini daha iyi hisseder.
- Görselleştirme: Burada kişiler zihin gücünü kullanır. Bireyler zihinsel resimler ve hayal gücü tekniklerini kullanarak zihinlerinde istediği şeyleri hayata geçirir.
- Meditasyon: En etkili yollardan birisidir. Sakinleştirici meditasyonlar bireylere büyük bir rahatlama deneyimi sağlıyor. Bu durumda kişilerin bilinçaltı açık olup yeni bilgileri kabul etmeye hazır hale gelmiştir.
- Hipnoz: Bilinçaltını derin bir düzeye indirmektedir. Zihinsel blokajları aşmak için etkili çözümlerden birisidir.
Düşünce Kalıpları ve Bilinçaltı İlişkisi
Düşünce kalıpları ile bilinçaltı arasında bir bağlantı vardır. Tekrarlanan düşünceler bilinçaltımızda yer alır ve bu düşünce kalıpları olarak bilinir. Günlük yaşamda davranışlarımızı belirleyen otomatik bir duruma geçen düşünce kalıpları bulunmaktadır. Olumlu düşünce kalıpları bizi sağlıklı bir yaşam sürmesine ve mutluluğu hissetmesine yardımcı olur. Olumsuz ise yaşam kalitemizi olumsuz etkiler.
Bilinçaltında bulunan düşünce kalıplarının dönüştürülmesi mümkündür. Bu noktada olumlu yönde etki yapan düşünce kalıplarını tanımak çok önemlidir. Her olumsuz düşünce kalıbı keşfedildiğinde bizi zorunlu kılan gerçekliğini sorgulamalıyız. Olumsuz düşünce kalıplarını olumlu düşünce kalıplarıyla değiştirmek bilinçaltının yeniden programlanmasına yarayacaktır.
Bilinçaltının Duygular Üzerindeki Rolü
Günlük hayatta kişilerde bilinçaltının etkileri oldukça fazladır. Oturumdan geçmiş inançlar ve duygular bireylerin olumlu düşünce sistemleri içinde bilinçaltımızı pozitif olarak etkilemektedir. Buda günlük hayatta başarıyı ve mutluluğu çekmektedir.
Bilinçaltı insanları mutsuzluk ve yalnızlık hissiyle doldururken sahipsiz düşünce sistemleri etkilerini sürdürmektedir. Bilinçaltı inançlar tarafından yönlendirilir ve öğrenmiş kalıpları sık sık tekrarlar. Bilinçaltı günlük yaşamda insanların doğru olduğuna inandıkları şeyleri benimseder ve onları gerçekleştirmeye çalışır.
Bilinçaltı, Başarı ve Hedeflere Ulaşma
Bilinçaltı insanların içsel kaynağı olarak işlev görerek davranışlarını ve yaşam deneyimlerini şekillendirir. Hedef belirleme sürecinde bilinçaltının rolü oldukça büyüktür. Bilinçaltı güçlendirme ve olumlu bilinçaltı programlaması için pozitif afirmlasyonlar ve iyileştirici teknikler ile duygusal özgürleştirme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu teknikler olumsuz bilinçaltı düşüncelerimizi değiştirmemize yardımcı olurken motivasyonumuzu da güçlendirir.
Bilinçaltı üzerinde olumsuz düşüncelerin etkileri ve bu etkileri azaltmak için temizleme yöntemleri
- En etkilerini bilinçaltına bırakan olaylar düşünüldüğünde bireyler zihin haritası geliştirebilir. Kişiler bu süreçte kendilerinin deneyimledikleri en güçlü duygular üzerinde yoğunlaşmalıdır.
- Bireyler yönetemeyebilecekleri kötü deneyimlerle yüzleşerek onları ortadan kaldırmalıdır.
- Bilinç ve bilinçdışı arasındaki alana geçmek için bireyler motivasyonlarını sürdürmeli ve kendilerine başarılı olacaklarına dair beyin yönlendirmeleri yapmalıdır.
- Rahatsız edici konuları belirleyen bireyler bilincin yanlış düşüncelerini düzeltmek için nefes egzersizleri ve fiziksel aktiviteler yapmalıdır.
- Bilinçaltı kötü ve yanlış düşünceler temizlendikten sonra bireylerin olumlu etkileri olan olaylara odaklanması gerekir.
Bilinçaltını Güçlendirme ve Olumlama Teknikleri
Bilinçaltını güçlendirmek içim olumlama meditasyonu sıklıkla uygulanmaktadır. Bu teknik uygulaması sırasında kişiler nefes alırken olumlama ifadelerini sesli veya zihinsel olarak okumalı ve bu olumlamanın kendilerine ulaştığını hissetmelidir. Hayal edin ki olumlamanız gerçekliğe dönüşürken nefes verin ve hayal edin ki nefesle tüm yol engelleri serbest bırakılıyor.
Bu meditasyonda kişiler rahat bir pozisyonda olmalıdır. Bireyler nefes alanı hissetmelidirler ve nefes doğal akışını engelsiz bırakmalıdır. Meditasyon sırasında zihin gezindiğini hissedebilmektedir. Zihinde yeni düşünceler ortaya çıkınca bunlar fark edilmeli ve kabul edilmelidir. Bu düşünceleri nazik bir şekilde onaylayın ve onları nefesten geri yönlendirin.