Koçluk, kişinin mevcut potansiyelini ortaya çıkarmasını amaçlayan ve ulaşılabilir hedefler ile olasılıklara odaklanarak kişinin istediği performansa ulaşmasını hedefleyerek ilerleyen planlı bir gelişim ilişkisidir.
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF tarafından Koçluk; günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye Koçluk
Ülkemizde ise Koçluk, standartları belirlenmiş bir meslek grubudur. 29 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanması üzerine Koçluk resmi olarak bir meslek olarak tanınmıştır.
Böylelikle 2013 yılından bu yana Koçluk mesleğine sahip olmak ve Profesyonel Koç’ların resmi olarak mesleklerini yapabilmeleri imkanları sağlanmaktadır.
Koçluk artık kariyer odaklı tüm profesyoneller için mevcut ve kendi beklentilerinin ötesinde başarıya ulaşma fırsatı sunuyor, ve bununla birlikte tüm dünya çapında mevcut olan Profesyonel Koç’ların sayısı son yirmi yıldır istikrarlı bir şekilde artmaya başladı.
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) üye sayısında sürekli bir artış yaşıyor. ICF Global CEO’su Magdalena Nowicka Mook’a göre Koçluk; güçlendirmeye devam ediyor.
ICF, 2021’de kayda değer bir büyüme yaşadı ve 156 ülkede 50.000’den fazla üyeye ulaştı. Bu da koçluğun giderek artan sayıda insan tarafından benimsenen küresel bir fenomen olduğunu gösteriyor.
Giderek daha fazla şirket, liderleri ve yüksek potansiyelli çalışanları için koçluğa yatırım yapmaya başladı. Bunun nedeni, bireysel koçluk ile kurumsal finansal performans arasında genellikle doğrudan bir ilişki olması. ICF ve İnsan Sermayesi Enstitüsü tarafından 2015 yılında yapılan bir ankete göre, Koçluğa yatırım yapan kuruluşlardan yanıt verenlerin %51’i diğer benzer kuruluşlardan daha yüksek gelir bildirdi.
Bununla birlikte şirketler, kuruluşlarının yetenek listelerine yeni bir unvan eklemeye başladı: Şirket içi Koç
Şu anda ICF üyelerinin %13’ü şirket içi Koç’lardan oluşuyor.
Peki Neden 2022 Sizin de Bir Koç ile Çalışmanız Gereken Yıl Olabilir?
Sebebi anlaşılabilir; değişime ayak uydurmamız gerekiyor. Kabul edelim. Son birkaç yıl başka hiçbir şeye benzemedi. Değişim zihnimizde başlar ve onu benimseme yeteneği başarıda farklılaştırıcı bir etkendir.
2022 sizin için de Koçluk ile tanışmanız gereken yıl ise sizi BuCo Akademi Koçluk Programlarını incelemeye davet ediyoruz.
Kaynaklar:
29 Haziran 2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete, “Koç Ulusal Meslek Standardı (Standart Kodu: 13UMS0318-6)”