Ara
Close this search box.

Koç Olmak İçin Neler Gerekli?

Deneyimli rehber tarafından sunularak tavsiye ve destek verilmesi profesyonel koçluk olarak tanımlanmaktadır. Profesyonel koçluk hedefler koymaya, çıktılar yaratmaya ve kişisel değişimi yönetmeye odaklanmaktadır. Son yıllarda çok sık duyulmaya başlanan koçluk mesleğinin nasıl olunacağı hakkında pek çok araştırma yapılmaktadır. Profesyonel koç olmanın birçok faydası da bulunmaktadır.

Deneyimli Bir Koç Olmanın Önemi ve Avantajları

Profesyonel koçların danışanlarına sağladığı pek çok yarar bulunmaktadır. Özellikle özgüveni geliştirmek ve motivasyonu korumak deneyimli koçların en baştaki görevlerinden birisidir. Deneyimli koç olmanın sağladığı avantajlar şunlardır:

– Deneyimli koçlar stratejik düşünmeyi teşvik ederler. Bununla beraber koçlar kişilerin görevlerini daha verimli olacak şekilde organize etmelerine yardımcı olurlar. Deneyimli koçluk güven aşılayan ve kişilerin motivasyonunu artıran ilgi çekici şekilde düzeltme ve talimat sağlamaktadır.

– Deneyimli koçlar destek ve yönlendirme yapar. Özellikle danışanları yeni bir şey denemek istedikleri zaman onları motive eder.

– Koçlar danışanlarının ilerlemesini etkili bir şekilde ölçerek destek sunar ve onların kişisel gelişimlerine yardım edecek geri bildirimler verir.

– Deneyimli koçlar danışanlarının yenilik yapması ve keşfetmesi için teşvik eder ve yeni bir bakış açısı sağlar. Özellikle danışanları için aktif dinlemenin de önüne geçerek duruma tarafsız bakış açısı sunar.

– Danışanlarının stres tepkilerini daha iyi nasıl anlayacağını ve düşüneceği konusunda yardımcı olurken stresi yönetmede fikirler sunar. Bununla beraber koçlar stres yönetimi tekniklerini de öğretmektedir.

– Kişilerin özgüvenini arttıran deneyimli koçlar öz saygının gelişmesine de katkı sağlar.

– Koçlar insanların kişilerarası becerilerini, başkalarını daha iyi anlamalarını ve kendi kişisel nitelikleri nasıl güçlendirecekleri konusunda yardımcı olur. Bununla beraber koçlar danışanlarına hedeflerini gerçekçi bir tutum ile tanıma fırsatı da sunmaktadır.

– Koçlar kişilerin hem zayıf hem de güçlü yönlerini belirlemelerine yardımcı olabilirken aynı zamanda kişileri üstün olduğu alanlarda onların ilerlemesine yardımcı olur.

Koçluk Yetkinliklerini Geliştirmek İçin Eğitim ve Sertifikalar

Koçluk kişilerin yaratıcılık ve üretkenlik özelliklerini açarak potansiyellerini açığa çıkarmada yardımcı olan kişilerdir. Özellikle koçluk hizmeti alan kişiler becerilerini geliştirmekte ve aynı zamanda iş hayatı ve günlük hayatta görüşlerini önemli ölçüde değiştirmektedir. Profesyonel bir koç olmak için ilk olarak koçluk sertifikaları ve eğitimler alınması gereklidir. Koç olmak için ICF akredite eğitim veren bir kurumdan eğitim almak sektörde güven sağlanmasını ve profesyonel ağ kurulmasına yardımcı olmaktadır.

ICF dünyanın en profesyonel koçluk organizasyonudur. ICF üyesi olmak için standartlarını sağlayan 60 saatlik koçluk eğitiminin alınması gerekilir. Koçluk eğitiminden sonra ise ICF unvanı alınmalıdır. Özellikle koçluk becerileri geliştirme anlamında ICF unvanlı koçlar sektörde en iyileri temsil etmektedir. ICF unvanı almak için yapılması gerekenler ise şunlardır:

– ICF standartlarını sağlayan özel koçluk eğitimi alınmalıdır.

– Belirlenen sayıda koçluk deneyimi elde edilmelidir.

– Mentor koçluk alınmalıdır.

– ICF koçluk tanımına, etik kurallara ve temel yetkinliklere uygun anlayış ve ustalık öğrenilmelidir.

Koçluk Pratikleri ile Tecrübe Kazanmak: Hangi Teknikler Kullanılabilir?

Koçlukta tecrübe kazanmak için yapılacak koçluk pratikleri bulunmaktadır. Etkili bir çok olabilmek için temel koçluk tekniklerine hakim olmak gerekmektedir. Koçluk pratiklerinde uygulanabilecek tekniklerden bazıları şunlardır:

– Ön koçluk anketi hem koç olarak deneyim kazanmak için hem de danışanların program başlangıcında hazırlamak için önemli bir tekniktir. Danışanların geçmişlerini, özlemlerini ve beklentilerini öğrenmeye yardımcı olan koçlar danışanları için koçluk programı başlamadan önce kendi kendine düşünmeyi başlatabilmektedir.

– Koçluk programının danışanlara özel hedef ve zorluklara göre düzenlenmesi gerekmektedir. Her danışan koçlara hedefleri konusunda net bir görüşle gelmese de yaşam çarkı değerlendirmeler bu noktada önemli olmaktadır. Yaşam çarkı danışanların genel anlamda yaşamından, iş ve aile gibi belli alanlarda ne kadar memnun olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Özellikle yaşam koçluğunda bu araç kişilerin yaşam doyum hissini ölçmek için kullanılabilir.

– Bir programın aşamalarında motivasyon oluşturmak için zihinsel imgeleme ve görselleştirme tekniği kullanılabilir. İstenilen sonuca ulaşabilmek için atılacak adımları öngörmek danışanlar açısından büyük yarar sağlar.

Müşteri Çeşitliliği Sağlamak: Farklı Alanlarda Koçluk Deneyimi Kazanma

Farklı koçluk modelleri ile müşteri çeşitliliği sağlamak mümkündür. Profesyonel bir koçun bu modeller hakkında detaylı bilgilere sahip olması özellikle müşteri sayısını arttırmada ve kendisini geliştirmede büyük rol oynamaktadır. Koçluk farklı model ve yaklaşımlar içeren bir uygulama olmaktadır. Bu anlamda koçların kişilere rehberlik etmesi, hedeflerine ulaşmalarını sağlaması ve kişisel anlamda gelişmelerine destek olması için çeşitli koçluk modellerimi kullanmaları gerekir. Koçluk modelleri şunlardır:

– GROW Modeli: Kişilerin hedeflerinin belirlenmesine ve durumun değerlendirilmesine odaklanmaktadır.

– Yaşam Çarkı Modeli: Bu modelde kişilerin yaşamının farklı alanlarını temsil ederek çark kullanılır.

– OSKAR Modeli: Çözüm odaklı bir yaklaşım modelidir.

– CLEAR Modeli: Bu modelde koç ile kişi arasında sözleşme yapılmaktadır. Burada koçlar kişileri dinler, keşfetme süreçlerini geliştirerek gerçeklerin değerlendirilmesi ve seçeneklerin keşfedilmesi istenir.

– TGROW Modeli: Bir konunun ele alınarak çözümler arandığı model çeşididir.

Geri Bildirim Toplayarak Kendini Geliştirmek

İnsanların gerçekten derin bir düşünmeye teşvik ederek potansiyellerini ve farkındalıklarını ortaya çıkarmaya çalışan sisteme koçluk adı verilir. Kişiler hayatları boyunca bir koça ihtiyaç duyabilirler. Hangi alanda olursa olsun kişiler gelişimlerini sürdürmek için koçluk desteği ile beslenen geri bildirim ile gelişim çok önemlidir. Bunun sebebi ise geri bildirimin memnun olunan veya olunmayan şeylerin sorgulanmasına yardımcı olmasıdır. Bu paylaşımlar ile yapılan şeylerin aslında farklı yapılabileceği de keşfedilir.

Kendi Koçluk Tarzını Oluşturmak: Kişisel Yaklaşımı Geliştirmek

Kişilerin kendi koçluk tarzını bulma konusunda koçluk stillerini bilmeleri gerekir. Dünya çapında uygulanan koçluk stilleri ve tarzları şunlardır:

– Otokratik Koçluk Tarzı genellikle kişilerin ulaşması gereken bir hedefleri olduğu zaman kullanılır. Otokratik koçluk tarzı acil ve kritik kararlar alınması gereken zamanlarda kullanılan stildir.

– Bütünsel koçluk stiline sahip koçlar danışanlarına bütün olarak bakmaktadır. Onların iş hayatları ve kişisel hayatları arasında herhangi bir ayrım yapmazlar. Ayrıca kişilerin hayatlarını profesyonel, ruhsal ve sosyal yönlerini ve zihinsel, fiziksel ve ruhsal iyilik hallerinin birbiri ile eşit değerlendirmektedir.

– İlham verici koçluk tarzı ise karizmaya sahip ve müşterilerin enerjilerini yükselten koçlar tarafından uygulanmaktadır.

– Çözüm Odaklı koçluk stilinde ise müşterilerin seansa getirdiği önceden tanımlanan sorunlara çözüm bulmayı hedefler.

Profesyonel Koçluk Ağı ve Mentorluk ile Deneyim Kazanmak

Profesyonel koç kişilere ve takımlara belli hedefler belirleme ve bu hedeflere ulaşma konusunda yardımcı olan, performans iyileştirmeye odaklanan kişilerdir. Diğer bir yandan mentorluk daha deneyimli bireyin daha az deneyimli bir kişiye kişisel ve performans gelişimini uzun vadede kolaylaştırmak için bilgi ve tavsiyelerin aktarıldığı besleyici ilişki olmaktadır. Koçluk ağı ve mentorluk alanında mentorluk olarak deneyim kazanmak kişilerin potansiyeli açığa çıkarmasında ve profesyonel başarıyı teşvik etmesinde önemli etkisi bulunmaktadır.

Farklı Koçluk Modellerini ve Tekniklerini Denemek

Yöneticilerin, ekip liderlerinin veya profesyonel koçların ekip üyelerini istenen sonuçlara etkili bir biçimde yönlendirmeleri için yapılmış yaklaşım sağlayarak ekiplerin başarısında önemli rol oynayan farklı koçluk modelleri bulunmaktadır. Bu modeller ekip üyeleri performanslarını arttırmak için ihtiyaç duyulan becerileri geliştirmektedir. Özellikle GROW ve OSCAR koçluk modelleri aktif dinleme ve açık koçluk görüşmelerini vurgulamaktadır. Bu sayede ekip üyelerinin kendilerini anlaşılmış hissettiği ortam da oluşmaktadır.

Zorlukları Fırsata Çevirmek: Deneyim Kazanma Sürecinde Karşılaşılan Zorluklarla Başa Çıkma

Koçluk sürecinde karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek önemli bir durumdur. Bu anlamda koçluk zorlukları ve fırsatlar açısından uygulanacak stratejiler şunlardır:

– İletişim sorunları ile başa çıkmak için açık ve anlayışlı bir şekilde dinlenmelidir.

– Müşteriler motivasyon eksikliği yaşıyor ise onlara başarını getireceği faydaları anlatarak motivasyon arttırılmalıdır.

– Kişilerin belirsiz ya da ölçülemeyen hedefleri var ise spesifik bir hale getirilmeye çalışılmalıdır.

– Kişilerde kararsızlık durumu var ise onların çözüm yollarını değerlendirmesine ve riskleri kendileri analiz etmesine yardımcı olunmalıdır.

Kendini Geliştirme Sürekliliği: Koçlukta Öğrenmenin Asla Bitmediğini Kabul Etmek

Sürekli öğrenme ve koçluk arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Koçların sahip olduğu önemli özelliklerden birisi de güncel olmalarıdır. Koçlar dünyada olup biten tüm gelişmeleri sürekli takip ederler. Bu nedenle sürekli okuyarak kendilerini geliştirir ve bilgi sahibi olurlar. Özellikle koçlarda kendini geliştirmek ve alanlarında uzmanlaşmak olmazsa olmazlarından birisidir.

Benzer yazılar

Detaylı Bilgi

Detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurun.