Ara
Close this search box.

ICF Koçluk Nedir? Profesyonel Koçluğun Temel İlkeleri ve Faydaları

Koçluk objektif ve düşündürücü bir ortak ile bir diyalog yolu ile kişisel, kurumsal veya profesyonel hedeflere odaklanmak ve ilerlemek için çok önemlidir. İzlenebilir ve ölçülebilir sonuçlar üretmek ise en önemli amaçlarından birisidir. Bu anlamda profesyonel koçluk hakkında yapılan araştırmalar neticesinde ıcf koçluk nedir sorusu çok sık gündeme gelmektedir. Koçluk mesleğinde profesyonel olmak isteyen kişilerin ICF koçluk hakkında detaylı bilgilere sahip olması gerekmektedir. 

 ICF Nedir ve ICF Koçluk Ne Anlama Gelir?

Dünyaca tanınan ICF profesyonel koçluk sertifikasıdır. ICF sertifikasına sahip koçların bilgilerini, becerilerini, etik kurallara ve profesyonel standartlara bağlı olduğunu göstermektedir. Uluslararası Koçluk Federasyonu açılımı ile bilinen ICF koçluk mesleğinin liderliğini üstlenmiş bir organizasyon olmaktadır. Koçluk mesleği ile ilgili yüksek standartlar belirlemiştir. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ICF ile koçluk mesleğini profesyonel düzeye çıkarmak mümkündür.

ICF Koçluk Sertifikasyon Süreci ve Koçlukta Standartlar

ICF sertifikasyon süreci aşamalı olarak ilerlemektedir. ICF sertifikalı koç olmak için 3 farklı seviyede koçluk unvanlarını bilmek gerekir. ICF koçluk seviyelerinin ilk seviyesi ACC seviyesidir. Associate Certified Coach açılımı ile ACC unvanı ICF’nin sunduğu en temel koçluk unvanıdır. Bu unvanı alan koçların gerekli yeterlilikleri yerine getirdiği bilinmektedir. ACC sertifikasyon aşamaları şu şekildedir:

 – İlk olarak Koçluk eğitimi veren kurumlardan 60 saatlik koçluk eğitimi alınmalıdır.

 – Daha sonra ACC unvana veya daha üst unvana sahip bir koç ile 10 saat mentor koçluk deneyimi alınmalıdır. 

 – Koçluk saatleri 100 olmalı ve koç bilgi sınavına girilmelidir.

 Diğer bir koçluk unvanı ise Profesyonel Certified Coach olan PCC unvanı olmaktadır. Bu sertifika koçluk becerilerini güçlendiren ileri düzey bir koç eğitimi alındığı anlamına gelmektedir. PCC gereklilikleri ise şunlardır:

 – 125 saat koçluk eğitimi alınmalıdır.

 – PCC veya MCC unvanına sahibi bir koç ile 10 saat mentor koçluk deneyimi yapılmalıdır. 

 – Koçluk saati 500 olmalı ve koç bilgi sınavına girilmelidir.

 ICF ile alınması diğerlerine göre daha zor olan unvan ise Master Certified Coach yani MM sertifikasıdır. Koçluk mesleğinde ustalaşan ve koçluk eğitimine devam eden kişilerin aldığı bir sertifikadır. Sertifikayı almak için gereklilikler şunlardır:

 – 220 saat koçluk eğitimi alınmalıdır.

 – MCC unvanlı bir koç ile 10 saat mentor koçluk deneyimi olmalıdır.

 – 2500 koçluk saatleri olmalı ve koç bilgi sınavına girilmelidir.

Profesyonel Koçluğun Temel İlkeleri Nelerdir?

Koç ile danışan ilişkisi iki birey arasındaki bir ortaklıktır. Ortaklığa dayalı koç danışan ilişkisi ise süregelen bir evrim olup zaman geçtikçe bireyler arasında daha derin bir bağ oluşmaktadır. Koç süreç içerisinde seanslarda danışanlarının hedeflere ulaşması veya içerisindeki durumu çözmek için desteklemektedir. Bu anlamda profesyonel koçluk ilkeleri büyük önem taşımaktadır. Profesyonel koçluk ilkelerini şu şekilde açıklayabiliriz:

 – Empati: Bir kişinin başka birinin duygusal durumunu anlaması ve kendisini karşındakinin yerine koyması anlamına gelmektedir. Koçluk seansları açısından empati önemli bir ilkedir. Danışanlara koçun onu gerçekten anladığını göstermesi empati yapması anlamına gelmektedir.

 – Aktif Dinlenme: Koçlukta aktif dinleme koçluk ilkeleri arasında yer almaktadır. Aktif olarak dinlemenin yanı sıra bilgi toplamak ve bu bilgileri filtrelemek, analiz edip netleştirmek profesyonel koçların görevlerinden birisidir. Danışanlar koçlarına duygularını, zorluklarını, düşüncelerini ve başarılarını açıklamakta ve kendisi hakkında bilgi almak istemektedir. 

 – Objektiflik: Profesyonel koçlar bireylerin kendilerini iyi bir şekilde tanımalarına ve içsel potansiyellerini çıkarmalarına yardımcı olmaktadır. Bu süreçte kişiler güçlü ve zayıf yönlerini keşfetmektedir. Hedeflerini belirlerken ve bunlara odaklanırken kendilerini daha iyi anlamasını sağlayacak fikirler de geliştirirler. Profesyonel koçlar katılımcılarına objektif bir bakış açısı sunmaktadır.

 – Etik Kurallar: Koçluk etik kuralları koçluk ilkelerinin en önemlilerinden birisidir. Bu kurallar ICF’in temel ve etik ilkeleri ile tutarlı davranış standartlarını belirlemek ve eğitim, etik yansıtma, karar verme süreçlerinde rehberlik ederek koçluk mesleğinin sürdürülmesini ifade etmektedir.

Koçlukta Etik Kuralların ve Profesyonel Standartların Önemi

Etik kurallar profesyonel bir toplulukta insanların uyması gereken belli ilkelerdir. Koçluk mesleğinde de etik kurallar faydalı uygulama ve davranışları desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu kurallar özellikle net çalışma biçimi ve mesleki uygulama anlamında bir temel olarak gerekmektedir. ICF temel değerleri ve ICF profesyonelleri için etik ilkeleri ve etik davranış standartlarını belirtmiştir. Koçlukta etik koç ve danışan ilişkisinin temelini oluşturur. Etik kurallar koç profesyonellerinin danışanlarına karşı yüksek düzeyde güven ve saygıyı korumaktadır. 

ICF Koçluk ile Hedef Belirleme ve Problem Çözme Süreçleri

Hedef belirleme ve koçluk danışan ile koç arasında bir sonraki oturumunun temel hedefi olmaktadır. Profesyonel koçlar bir seans gerçekleştirmek için ilk olarak hedef aşamasını ele almak ile başlamalıdır. Hedef belirleme danışanlara bir değer sunulmasına yardımcı olurken oturumların ilerlemesi ile beraber danışanın odakta kalmasına da yardımcı olmaktadır. 

ICF Onaylı Koçluğun Bireylere ve Kurumlara Sağladığı Faydalar

Çevremizde kendini koç olarak tanıtan pek çok kişi ile karşılaşmak mümkündür. Fakat profesyonel koç olmak için gerekli yetkinlikler bulunur. Bu noktada ICF onaylı koçluk eğitimi devreye girmektedir. BU eğitimi alıp profesyonel koç olan kişilerin hem danışanlarına hem de kurumlara ICF koçluk faydaları oldukça fazladır. 

Profesyonel koçluk eğitimi alıp ICF onaylı koç olmuş bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarını, liderlik becerilerini geliştirmeye katkı sağlamalarını desteklemektedir. Bununla beraber ICF onaylı koçlar başkalarına rehberlik ederek onların potansiyellerini rotaya çıkarmada etkin rol oynamaktadır. Bu doğrultuda hem danışanlarına hem de kurumlara pek çok yönden de avantaj sunmaktadır.

Kariyer ve Liderlik Gelişiminde ICF Koçluğunun Rolü

Herhangi bir alanda kariyer alanında en üst noktaya ulaşmak için liderlik becerileri en önemli özellik olarak kabul edilmektedir. Lider olmak sadece saygı duyulan kişi olmak değil aynı zamanda rehberlik etmek ve ilham vermekle de ilgilidir. ICF koçluğun bu anlamda kariyer ve liderlik gelişiminde büyük rolü bulunmaktadır. ICF onaylı koçlar profesyonel koç olarak itibar görürken aynı zamanda kazandığı bilgi ve beceriler ile kariyerinde en iyi konumlara gelmektedir. 

ICF Koçluğun Kişisel Gelişim Üzerindeki Etkileri

Kişisel gelişim ve koçluk birbiri ile bağlantılı olmaktadır. ICF koçluğun tanımında özellikle kişisel ve mesleki düzeyi en üst düzeye çıkarmak için ilham veren kişi olarak ifade bulunmaktadır. Profesyonel koçların en önemli özelliklerinden birisi de sürekli kendilerini geliştirmeleri ve sürekli öğrenmeye açık olmalarıdır. Aynı zamanda profesyonel bir koç danışanların performanslarını iyileştirmenin yanı sıra kişisel gelişimlerini arttırmaları için bunu yapmanın yollarını da göstermektedir.

ICF Akreditasyonunun Koçluk Sektöründeki Güvenilirliği ve Tanınırlığı

ICF koçluk eğitimi veren bir kurum değildir. ICF eğitim programları ile kişiler profesyonel koçluğun nasıl olması gerektiğini öğrenmektedir. 1995 yılında kurulmuş olan ICF günümüze kadar güvenirliliğini sürdürmüş, koçların birbiri ile bağlantı kurmasını amaçlamıştır. Üye sayısı 25000’den fazladır. Bu nedenle de en büyük akredite kuruluşu olmaktadır.

ICF Koçluğu ile Pozitif Dönüşüm Sağlama ve Sürdürülebilir Başarı

ICF koçlukta pozitif dönüşüm amacı çabaların ve eksikliklerini düzeltmeye yönlendirmek yerine, kişilerin güçlerini keşfetmeye ve beslemeye teşvik etmektir. Yaşam kalitesini iyileştirmek için kişilerin olumsuz bakış açılarını daha iyi bir bakış açısına çevirmesi gerektiği vurgulanmaktadır. 

Benzer yazılar

Detaylı Bilgi

Detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurun.